Zaprtje

VRSTE ZAPRTJA:

-AKUTNO: trdo, izsušeno in neredno odvajanje blata.

-KRONIČNO: poleg znakov akutnega zaprtja še bolečine pri odvajanju, izguba teka, kri v blatu, krči in bolečine v trebuhu. Potrebno je tudi posvetovanje pri pediatru.

 

VZROKI ZAPRTJA:

-BOLEZENSKI: bolezni prebavil (prirojene ali nastale po rojstvu),

-FUNKCIONALNI: premalo zaužite tekočine (nesladkane, negazirane), svežega sadja in zelenjave, hrane z vlakninami ter preveč prehane, ki zapira (čokolada, konzervirana hrana, suhe stročnice...), premalo gibanja in počitka, psihološki dejavniki oz. stres (sprememba okolja, sprememba prehrane, navajanje na kahlico)


KOLIKOKRAT ODVAJAJO BLATO OTROCI:

Starost
Minimalno
Normalno
Maksimalno
Dojenčki (0-12 mesecev )-dojeni na 7-10 dni vsak dan
7x dnevno
-hranjeni z adapt. mlekom vsaj 1x na 3 dni
vsak dan 3x dnevno
Otroci
vsaj 1x na 2 dni
vsak dan 3x dnevno


UKREPI SAMOZDRAVLJENJA:
-DOJENČKI:  Pri dojenčkih, ki pijejo samo mleko lahko zmanjšamo koncentracijo mleka v prahu (tako pride mleko bolj razredčeno z vodo) oz. pričnemo z uporabo mlečne formule, ki ima končnico IT (intestinalni transport) saj ta deluje proti zaprtosti. Pri pripravi mleka lahko namesto vode uporabimo tudi sladkane kamilice po receptu, ki je opisan spodaj. Doječe matere zmanjšate količino zaužitega mleka, banan ter hrane, ki zapira in napenja.
-OTROCI:

Vrsta pripravka
Proti ZAPRTJU
KAMILICE Zavremo vodo, ugasnemo in pomakamo kamilice v vodi, dokler se voda ne obarva. Nato močno sladkamo - 1 žličko na 1 dcl čaja. Tak čaj pomaga pri zaprtju.
POZOR! Če vodo zavrete in v njej pustiste kamilice stati bo imel čaj obraten učinek (čaj bo zapiral).
PREHRANA
Suhe slive, fige, hruške, jogurti.
PIJAČA Več tekočine (nesladkane), Donat.
ZDRAVILA -Laktuloza (sintetični disaharid), ki je namenjen zdravljenju zaprtja saj mehča blato (Lactecon - na voljo v lekarnah brez recepta).
-Glicerinske svečke za otroke, ki mehčajo blato (na voljo v lekarnah brez recepta).

OSTALO Več gibanja in več počitka (spanca), vzpostavitev ustreznega ritma odvajanja (otroka je potrebno dajati na kahlico vedno ob enaki uri).

 

 

meni_pripor

 

Creative Commons License
Otrocarije.net is licensed under a Creative Commons License.

© 2007-2013 Otrocarije.net - Vse pravice pridržane.

Celotna vsebina te strani (slike, tekst, tabele, izračuni,...) je avtorsko zaščitena in je brez dovoljenja avtorja (uredništvo Otročarije) ni dovoljeno uporabljati. Vsako kršitev bo avtor kazensko ter odškodninsko preganjal.

Kontakt | O strani

 

Otročarije.net | Otročarije-blog