Vročina pri otroku

Povišana telesna temperatura ima funkcijo obrambe organizma. Z njo se človek brani pred povzročitelji številnih bolezni, tudi pred prehladom in gripo.

KDAJ: Normalne vrednosti so med 36,2 in 37,2°C. O povišani telesni temperaturi (vročini) pri dojenčkih govorimo, ko telesna temperatura, merjena pod pazduho preseže 37,2 °C, merjena v ušesu 37,5 °C in izmerjena v ritki 38 °C.

ZDRAVLJENJE: Pri dojenčkih in otrocih je priporočeno zniževanje temperature nad 38°C . Običajno že po 3 mesecu otrokove starosti pediater predpiše sirup ali svečke proti povišani telsni temperaturi (Paracetamol). Do 3 meseca starosti pa mu sami ne dajemo nič, saj gremo pri vročini nad 38°C k zdravniku. Vročino lahko znižamo na več načinov:

 

SPLOŠNI UKREPI: ponudimo otroku več tekočine (ogreto na sobni temperaturi), ponudimo mu naravna sredstva (sok rdeče pese, lipov čaj, sok jasminovih plodov), otroka primerno oblečemo v lahka oblačila iz naravnih materialov in pokrijemo le z bombažno odejo, temperatura bivalnega prosotra naj bo 20-22°C. Redno zračanje prostora.

 

NARAVNE METODE: mlačne kopeli (voda 36-37°C dodajamo počasi hladno, da dosežemo 29-34°C, po nekaj minutah otroka obrišemo in oblečemo), mlačni ovitki (zavijemo z mlačno vodo ožeto rjuho otroka nato pokrijemo s suho, počakamo par minut, obrišemo in oblečemo otroka), prebrisavanje z mlačno vodo (prebrišemo otroka z mlačno vodo 29-32°C)

 

ZDRAVILA:

- Svečke: Paracetamol (Galenski laboratorij), Maridol Paracetamol (Mariborske lekarne)
- Sirupi: Calpol (gsk), Daleron (Krka), Lekadol (Lek)

Vedeti moramo, da prične vročina padati šele po 30-60 minutah in pade najnižje po 2-3 urah (za 1-2°C) in po 4-6 urah spet naraste. Vročina hitreje in občutneje pade pri virusnih okužbah kot pa pri bakterijskih.

KDAJ K ZDRAVNIKU:

-če se vam zdi, da je otrok prizadet, resno bolan, ni preveč živahen

-če otroku naraste vročina s hudo mrzlico

-če se otrokovo stanje slabša

-če traja vročina več kot 3 dni

-če otrok še ni dopolnil 3 mesecev (sami mu v tem obdobju ne moremo dajati zdravil) in ima vročino prek 38°C

-vedno če ima otrok vročinske krče (to je takrat, ko med napadom otrpne, se ne odziva, obrača oči, stiska pesti in se stresa)

-v vseh primerih starosti z vročino, ki preseže 40°C

-lahko pa vsaj pokličemo v zdravstveni dom in se podrobneje pozanimamo, ter vseskozi opazujemo otroka.

 

ALI STE VEDELI? V otroškem obdobju je uravnavanje telesne temperature nestabilno in to tem bolj, čim mlajši je otrok. Novorojenček in majhen dojenček do tretjega meseca starosti je lahko zelo resno bolan ob normalni telesni temperaturi, otrok v starosti dveh do petih let pa ima vročino 40°C že ob običajni virusni prehladni bolezni. Šele po osmem letu starosti opažajo, da je temperaturni odgovor podoben kot pri odraslem človeku.

 

DODATNO: Kaj več si lahko preberete v zloženki ZZZS: Moj otrok ima vročino - kaj jo povzroča in kako ukrepati.

 

meni_pripor

 

Creative Commons License
Otrocarije.net is licensed under a Creative Commons License.

© 2007-2013 Otrocarije.net - Vse pravice pridržane.

Celotna vsebina te strani (slike, tekst, tabele, izračuni,...) je avtorsko zaščitena in je brez dovoljenja avtorja (uredništvo Otročarije) ni dovoljeno uporabljati. Vsako kršitev bo avtor kazensko ter odškodninsko preganjal.

Kontakt | O strani

 

Otročarije.net | Otročarije-blog