Ošpice (Morbilli)

Vrsta: virusna izpuščajna bolezen
Prenašanje: s kihanjem in kašljanjem
Starost otroka: majhni otroci okoli 2 leta starosti, novorojenčki in dojenčki ne zbolijo do 6. meseca starosti, če je mati prebolela ošpice, ali bila cepljena proti njim
Imunost: možno cepljenje (2 odmerka cepiva)
Inkubacija (obdobje od okužbe do izbruha bolezni): cca. 10 dni.
Znaki: 1. Kataralni stadij: Traja 3-4 dni in se kaže z znaki vnetja dihalnih poti, pordelimi očesnimi veznicami, postopna rast temp., močnejči in globji kašelj, solzenje oči, moteča svetloba. Na sluznici (v ustih) se drugi/tretji dan, na ličnih straneh, pojavijo t.i. Koplikove pege (bele pege obdane z ozkim rdečim robom), ki izginejo ko se pojavi ošpični izpuščaj. 2. Stadij izpuščaja: visoka temp. (tudi do 40°C), pojavi se izpuščaj (običajno 4 dan). Nato začne padati temp., zmanjšujejo se tudi kataralni znaki, bledenje izpuščajev.
Izpuščaj: razporejen najprej za ušesi, nato po čelu, licih, vratu, trupu ter na koncu po udih (širjenje poteka od glave proti nogam in v tem redu tudi izginja). Izpuščaj je razporejen gosto, je živordeče barve, v obliki rdečih lisic (ponekod se med seboj spajajo).
Trajanje: po cca. 7ih dneh po izbruhu bolezni začnejo simptomi bolezni vodeneti
Zdravljenje: počitek, dovolj tekočine, zniževanje telesne temp. višje od 38°C.

 

meni_pripor

 

Creative Commons License
Otrocarije.net is licensed under a Creative Commons License.

© 2007-2013 Otrocarije.net - Vse pravice pridržane.

Celotna vsebina te strani (slike, tekst, tabele, izračuni,...) je avtorsko zaščitena in je brez dovoljenja avtorja (uredništvo Otročarije) ni dovoljeno uporabljati. Vsako kršitev bo avtor kazensko ter odškodninsko preganjal.

Kontakt | O strani

 

Otročarije.net | Otročarije-blog