Driska, diareja

VZROKI:
-virusne okužbe,

-bakterijske okužbe,

-glivične okužbe,

-parazitarne okužbe črevesja.

Spremlja jo lahko slabost, trebušni krči, bruhanje, povišana temperatura.
Posledica akutne driske je lahko dehidracija ali izsušenost organizma zaradi izgube vode in mineralov iz telesa.

 

LAJŠANJE TEŽAV:

-Pitje večje količine tekočine.

-Čaj iz suhih borovnic (posušeni plodovi borovnic - dobi se jih v lekarni in v večjih trgovinah).

-Glukozno-elektrolitske mešanice napitkov (prašek za rehidracijo se dobi v lekarni brez recepta in se ga raztopi v predpisani količini tekočine). Rehidracijski napitek lahko za prvo silo pripravite kar doma. Recept: 1 l tekočine, 5 žlic sladkorja in 1 žlička soli).

-Medicinsko oglje (pri zastrupitvi s hrano, na voljo je v obliki tablet in prahu)

-Po posvetu z zdravnikom ali farmacevtom kapsule z mlečnokislinskimi bakterijami (Linex), ki normalizirajo črevesno floro.

 

PREHRANA:

Ogljikovi hidrati npr. riž, krompir, prepečenec, banane, prežganko in takoj nato zelenjavo in kuhano meso. Izogibati se je potrebno le presladke (pecivo, sokovi), ostro začinjene in mastne hrane.

Coca-cola in bobi palčke (priporočajo tudi zdravniki)

 

Recept za Prežganko: 
-4 dag moke, -3 dag maščobe, -1 l vode, sol, -1 jajce. 
Na maščobi rjavo prepražimo moko, počasi prilivamo mrzlo vodo, da se prežganje razpusti. Solimo in kuhamo 20 minut (pri pripravi jedi za odrasle lahko dodate še lovorov list in kumino). Nato raztepemo jajce in ga med mešanjem zakuhamo v juho. Jajčni kosmiči morajo biti majhni.


Driska dojenčkov zahteva obisk pri zdravniku! Dojanja se naj ne prekinja; če otroka hranite z nadomestki materinega mleka, ga v času driske zamenjajte s posebno formulo (HN 25, Humana 9).

Možnost pojava driske lahko zmanjšamo z dobro osebno higieno (umivanje rok, higiena sanitarij). Nujno je ustrezno ravnanje z živili (pravilno odtajanje, kuhanje, shranjevanje, čista posoda in pribor). "Problematična" živila so lahko: jajca, meso in mesni izdelki, slaščice, školjke, morski sadeži, mleko.

 

meni_pripor

 

Creative Commons License
Otrocarije.net is licensed under a Creative Commons License.

© 2007-2013 Otrocarije.net - Vse pravice pridržane.

Celotna vsebina te strani (slike, tekst, tabele, izračuni,...) je avtorsko zaščitena in je brez dovoljenja avtorja (uredništvo Otročarije) ni dovoljeno uporabljati. Vsako kršitev bo avtor kazensko ter odškodninsko preganjal.

Kontakt | O strani

 

Otročarije.net | Otročarije-blog