Zlatenica (rumenica) pri novorojenčkih

ZLATENICA (ang. Jaundice) pri novorojenckih se pojavi kot:

-rumena obarvanost kože,

-rumena obarvanost vidnih sluznic,

-rumena obarvanost belocnic,

-temnejši urin,

-otrok je bolj zaspan, apaticen, razdražljiv.

 

KAJ JE ZLATENICA:

-je motnja presnove bilirubina saj se najvec bilirubina izloca prek prebavil. Pri zlatencnem novorojencku jetra še niso zrela (za izlocanje barvila so pred rojstvom skrbela materina jetra), se pojavlja zastoj v presnovi tega barvila.

 

VERJETNOST POJAVA:

-50% donošenih otrok in

-pri veliki vecini nedonošenckov.

 

ZDRAVLJENJE:

Mejna vrednost koncentracije bilirubina je 250 µmol/l (15 mg/dl). Za zdravljenje je potrebna fototerapija pri približno 10-15% otrocih, redko pa je potrebna izmenjalna transfuzija krvi. Otrok naj bo cim manj pokrit (zašcitene so le oci, pri deckih pa tudi spolovilo) in cim vec casa pod fototerapijo, da le-ta doseže svoj ucinek (mamica naj pazi na svoje oci z soncnimi ocali oz. naj se skuša izogniti neposrednemu gledanju v lucko). Paziti je potrebno, da se otrok ne pregreje in da dobi dovolj tekocine. Fototerapija je obsevanje z intenzivno svetlobo modrega in zelenega dela spektra soncne svetlobe z valovno dolžino 450 nanometrov.

 

VRSTE ZLATENIC:

-fiziološka zlatenica: je najpogostejša, pojavi se med 3. in 5. dnem otrokove starosti. Vzroki: nezrelost jeter, krajša življenjska doba eritrocitov (rdecih krvnick), vecja izguba porodne teže novorojencka, poznejše odvajanje prvega blata (mekonija), pri podpludbah in pri družinah nagnjenih z zlatenici.

-zgodnja zlatenica: pojavi se že 1. dan, lahko zelo hitro narašca. Vzroki: razpad velikega števila eritrocitov (rdecih krvnick) zaradi delovanja protiteles ob neskladju krvnih skupin med materjo (obicajno RH negativno) in otrokom (obicajno mati 0, otrok A in B), dedne nepravilnosti eritrocitov, slabokrvnost.

-dolgotrajna zlatenica: gre za že zdravega novorojencka, ki ponovno prevzame bilirubin iz crevesja, obicajno zaradi prehrane dojece matere. To obliko zlatenice se potrdi s 24 urno prekinitvijo dojenja, postopno pa ta zlatenica izgine v 6-8 tednih.

 

meni_pripor

 

Creative Commons License
Otrocarije.net is licensed under a Creative Commons License.

© 2007-2013 Otrocarije.net - Vse pravice pridržane.

Celotna vsebina te strani (slike, tekst, tabele, izračuni,...) je avtorsko zaščitena in je brez dovoljenja avtorja (uredništvo Otročarije) ni dovoljeno uporabljati. Vsako kršitev bo avtor kazensko ter odškodninsko preganjal.

Kontakt | O strani

 

Otročarije.net | Otročarije-blog