Kako se uporablja pralne plenice?

Starši se pogosto že pred rojstvom otroka odločajo kakšne plenice bodo uporabljali. Izbira je danes res velika. Za lažji občutek kako izgledajo pralne plenice in kako se previja dojenčka:
1. Sistem je pri vseh pralnih plenicah podoben:
- hlačna plenica (zapenjanje z "ježki", na voljo so tudi plenice z pritiskači)
- vložek (dnevni vložek, ki je običajno v sredini ožje krojen, nočni vložek, ter dvojni vložek, ki nudi večjo vpojnost)
- plenična predloga (na voljo so lističi oz. rola)
- pokrivna plenica (ta zadržuje vlago, na voljo so različni materiali)
2. Plenica z dnevnim in nočnim vložkom.
3. Sestavljena plenička - primer 1.
4. Sestavljena plenička - primer 2.
5. Otrokova ritka je resnici na ljubo v pralni plenici precej bolj "zajetna".
6. Takole pa izgleda otročkov izdelek. :)
7. Plenična predloga se odstrani skupaj z blatom, hlačna plenica in vložek gresta v pranje (na 95°C), pokrivna plenica pa se ponavadi uporabi večkrat

Lastne izkušnje:
- pralne plenice vsekakor zahtevajo več dela, "montaža" je vsaj na začetku uporabe nekoliko komplicirana, saj je potrebno plenico "sestaviti"
- v 8 mesecih uporabe se ni zgodilo, da bi iz pralne plenice ušlo blato, medtem ko se nama je pri plenici za enkratno uporabo to zgodilo že večkrat
- dokaj pogosto se zgodi, da pralna plenica nekoliko "spusti" urin (seveda je to odvisno od pogostosti menjavanja ter koliko vaš dojenček določen del dneva lula)
- urin in blato v pralni plenici bistveno manj smrdita (plenice za enkratno plenico oddajajo precej bolj neprijeten vonj)

S praktičnega vidika je pravzaprav težko najti pozitivne lasnosti pralnih plenic. V pomislek pa:
- otrok ves dan preživi v plenici tako rekoč 2 leti in več (se še spomnite svojih mam: bombaž bombaž bombaž)
- plenice za enkratno uporabo vsebujejo natrijev poliakrilat- superabsorbentni polimerni gel; kaj je res in kaj ne je seveda stvar debate; nekaj si lahko preberete povezava 1/povezava 2
- 6 plenic na dan, ki jih vržete v koš odroma na smetišče (verjetno ste že slišali za podatek, da se za vsakega otroka pridela 1 tono plenic)

Skratka, odločitev je vaša. Vsekakor pa je dilema na mestu, na žalost pa nihče jasno ne pove ali so strahovi upravičeni ali ne. Res pa je tudi, da pred vsem naših otrok tudi ne moremo obvarovati.

 

meni_pripor

 

Creative Commons License
Otrocarije.net is licensed under a Creative Commons License.

© 2007-2013 Otrocarije.net - Vse pravice pridržane.

Celotna vsebina te strani (slike, tekst, tabele, izračuni,...) je avtorsko zaščitena in je brez dovoljenja avtorja (uredništvo Otročarije) ni dovoljeno uporabljati. Vsako kršitev bo avtor kazensko ter odškodninsko preganjal.

Kontakt | O strani

 

Otročarije.net | Otročarije-blog