Šolska torba - kakšna? pravilno nošenje?

solska_torbaPri izbiri šolske torbe so pomembne naslednje lastnosti:

-hrbtišče: to naj bo anatomsko oblikovano, trdo, zračno in oblazinjeno. Nekateri modeli imajo lahko ALU konstrukcijo.

-naramnice: te naj bodo dovolj široke, nedrseče, oblazinjene, nastavljive po dolžini in ne pretrde. Pri gibanju torba ne sme opletati po hrbtu.

-teža: prazna naj tehta manj kot 1 kg.

Polna torba naj tehta največ 15% otrokove teže.

Vsebina v torbi naj bo razporejena tako, da so težji predmeti naloženi ob hrbtišču torbe ali nahrbtnika, s čemer je teža bolj enakomerno razporejena po hrbtu šolarja. V obratnem primeru se bo teža prenesla na sprednjo stran torbice in bo nahrbtnik vleklo stran od hrbta, kar bo potegnilo rame in s tem ves zgornji del telesa nazaj v nezdrav položaj.

-prostornost: en ali dva predelna prekata v sredini torbe, stranski žepi, notranji žep, kljukica za ključe, nekateri modeli imajo dodatni žep za malico z vgrajeno izolirno zaščitno folijo za ohranjanje temperature malice.

-material: običanjo so torbe iz naylona, vodoodbojnih materialov. Zunanji sloj dna torbe je običajno iz gladke plastike.

-velikost: torbo je najbolje prizkusiti na otroku. Velikost torbe ali nahrbtnika morata biti prilagojena velikosti otroka/mladostnika, kar pomeni, da leži teža nahrbtnika na ramenih in prsnem delu hrbtenice do ledvene krivine. Preverite, ali lahko z njo na ramenih neovirano premika glavo levo in desno ter ali lahko iztegne roke predse in vstran. Torba naj ne bo širša od telesa.

Običajne velikosti:  višina 36-41 cm, širina 32-36 cm, globina 18-24 cm

-dodatne lastnosti: odsevnki na naramnicah in torbi, urnik na pokrovu torbe, ročaj na vrhu torbe (ta naj se prilagaja otrokovi roki), nogice na dnu torbe.

-šolske torbe s koleščki: te razbremenijo hrbet, a lahko zaradi uporabe le ene roke privedejo do težav z držo in ob pogostih prehodih po stopnicah tudi do neenakomerne obremenitve hrbtenice. Na tržišču obstaja tudi posebna rolka (npr. na DZSju RollJet) ali vozički za namestitev običajne torbe brez koleščk (npr. iz Kopija-nova voziček za šolsko torbo).

-znamke: Herlitz, Target, Schneider, Leonardo, Walker, Ajda, Explore, Hama...

 

ALI STE VEDELI?

-Skoraj 50% otrok ima po končani osnovi šoli težave s hrbtenico.

-Torbe na koleščkih so lahko dober nadomestek, kljub temu pa bo otrok moral torbo po poti do šole večkrat dvigniti ročno, kar pa je prav tako lahko škodljivo za njegovo hrbtenico.

 

 

meni_pripor

 

Creative Commons License
Otrocarije.net is licensed under a Creative Commons License.

© 2007-2013 Otrocarije.net - Vse pravice pridržane.

Celotna vsebina te strani (slike, tekst, tabele, izračuni,...) je avtorsko zaščitena in je brez dovoljenja avtorja (uredništvo Otročarije) ni dovoljeno uporabljati. Vsako kršitev bo avtor kazensko ter odškodninsko preganjal.

Kontakt | O strani

 

Otročarije.net | Otročarije-blog