Šola za starše

NAMEN:

Šola za starše je pomembna za promocijo zdravja in aktivno skrb za svoje zdravje in zdravje svojih potomcev, za prvic in ponovno nosece ženske in njihove partnerje ter za posebej ogrožene skupine nosecnic (mladostnice, socialnoekonomsko ogrožene nosecnice, nosecnice z zdravstvenimi tveganji ipd.)

 

Predporodna zdravstvena vzgoja pomembna preventivno aktivnost za zagotovitev optimalnega perinatalnega zdravstvenega varstva. Šola za starše poteka glede na višino nosecnosti v sklopih, ki so tematsko prilagojena zgodnji in pozni nosecnosti.

 

Vpiše se v materinsko knjižico in je njen obisk zaželjen. Za ocete je obvezna le ce to zahteva porodnišnica za prisotnost pri porodu.

Dobri zapiski: Zapiski - Šola za starše

 

PROGRAM:

nosecnost (informacije o spocetju, razvoju ploda, zdravem nacinu življenja v casu nosecnosti, tveganja v nosecnosti);

porod (informacije o pripravi na odhod v porodnišnico, potrebšcine in dokumenti, ki jih je potrebno vzeti s seboj v porodnišnico, znaki zacetka poroda, potek poroda, faze poroda, dihalne vaje, sprostitev, porodna bolecina, sodelovanje oceta pri porodu);

psihološka priprava (informacije o prihodu novega družinskega clana);

nega novorojencka (nega, kopanje, umivanje, oblacenje, oprema dojencka, preprecevanje poškodb v zgodnjem otrokovem obdobju);

prehrana in dojenje (tehnika dojenja, dodatki v prehrani, adaptirana prehrana);

zobozdravstvena vzgoja (zdravje zob v casu nosecnosti in po porodu, razvoj zob pri otroku);

prikaz rednih telesnih vaj;

raba kontracepcije po porodu (pomen nacrtovanja nosecnosti v obdobju po porodu, metode kontracepcije, ki so primerne za rabo v poporodnem obdobju),

– osnove pravnega in socialnega varstva v casu nosecnosti in poporodnem obdobju (informacije o pravicah in obveznostih ter posredovanje informacij o institucijah, ki lokalno ali državno nudijo svetovanje in/ali pomoc).

 

Po 12. tednu priporocljiva tedenska telovadba s sprostitvenimi in dihalnimi vajami, ki pa jo izvajalci prilagodijo svojim zmožnostim, medtem ko je prikaz sprostitvenih in dihalnih vaj obvezen.

 

KJE SE PRIJAVIM:

Pozanimajte se pri svojem ginekologu ali v zdravstvenem domu. NAMIG: Poglejte na spletno stran vašega zdravstvenega doma, ce jo le-ta ima.

 

KOLEDAR za obmocje Ljubljane v letu 2009: KC Ljubljana Zdravstveni dom Šiška

 

meni_pripor

 

Creative Commons License
Otrocarije.net is licensed under a Creative Commons License.

© 2007-2013 Otrocarije.net - Vse pravice pridržane.

Celotna vsebina te strani (slike, tekst, tabele, izračuni,...) je avtorsko zaščitena in je brez dovoljenja avtorja (uredništvo Otročarije) ni dovoljeno uporabljati. Vsako kršitev bo avtor kazensko ter odškodninsko preganjal.

Kontakt | O strani

 

Otročarije.net | Otročarije-blog