Izvorne celice

Pomen:

Izvorne celice so najbolj regenerativne in vitalne celice v clovekovem organizmu. Sposobne so samoobnavljanja, prilagoditve in intenzivne rasti, lahko se delijo v novo izvorno celico in nove 'specializirane' celice, kot so npr. živcne, kožne ali jetrne celice. Pomen izvornih celic je v njihovi sposobnosti rasti in specializacije v želeno celicno tkivo. Z leti izvorne celice izgubijo svojo kakovost in vitalnost, zmanjša se tudi njihovo število. Zato je pomembno, da jih shranite tedaj, ko so na vrhuncu svoje moci. Ob rojstvu.

 

Uporaba:

Izvorne celice se uporablja v medicini za zdravljenje številnih bolezenskih stanj (dolocene oblike levkemije, številne dedne nepravilnosti, osteoporoza, možganski tumorji, rak jajcnikov, pljucni rak, rak mod, srcne bolezni...). Izvorne celice je mogoce shraniti in uporabiti tedaj, ko je ogroženo zdravje ali celo življenje. Obstajata dve vrsti zdravljenja z izvornimi celicami:

- avtološko (pacient prejme izvorne celice iz njegove lastne krvi) in

- alogenicno (pacient prejme izvorne celice, donirane s strani druge osebe).

 

Pridobivanje:

Clovekovo telo ima ob rojstvu velike rezerve izvornih celic, ki se jih pridobiva iz telesnega tkiva - iz krvi v otrokovi popkovini.

 

Kdo to izvaja in cena:

- Neocelica 1980€ Doba shranjevanja: 20 let

- cellavie 1590 € (drugi otrok 795 €) Doba shranjevanja: 5 let

- Biohramba popkovnične krvi (BPK)

- Izvorna Celica 1490 € (hramba 1 leto, vsako dodatno leto 50 €) ali 2190 € (hramba 25 let, vsako dodatno leto 50 €)

 

Pomankljivosti:

1. Strokovnjaki kot pomanjkljivost izvornih celic iz popkovne krvi navajajo dejstvo, da lahko na ta nacin pridobimo omejen vir celic, ki samostojno zadošca kvecjemu za zdravljenje osebe z do 40 kilogrami telesne teže.

2. Prav tako je majhna verjetnost, da bi vaš otrok potreboval tak vir zdravljenja, razen ce gre za dedne in nakljucne okvare.

3. Visoka cena.

 

meni_pripor

 

Creative Commons License
Otrocarije.net is licensed under a Creative Commons License.

© 2007-2013 Otrocarije.net - Vse pravice pridržane.

Celotna vsebina te strani (slike, tekst, tabele, izračuni,...) je avtorsko zaščitena in je brez dovoljenja avtorja (uredništvo Otročarije) ni dovoljeno uporabljati. Vsako kršitev bo avtor kazensko ter odškodninsko preganjal.

Kontakt | O strani

 

Otročarije.net | Otročarije-blog