Igre na prostem, zunaj, v gozdu, na travniku

Igra

Slika

Navodila za igro

LOVLJENJE

lovljenje

 

igra_lovljenje_v_parih

 

 

igra_kdo_se_boji_crnega_moza

 

 

 

igra_ravbarji_zandarji

 

Navadno lovljenje: Za igro so potrebni vsaj 3 igralci. Z žrebom se določi lovilca (osebo, ki lovi). Ta skuša uloviti nekoga, ki potem prevzame nalogo lovljenja. Pri tej igri lahko določite tudi poligon na katerem se igra vrši, ter morebitno zatočišče (prostor kjer je oseba varna pred lovilcem). Igro lahko popestrite tako, da se lovite s skakanjem po eni nogi ali pa da namesto dotikanja lovite sence soigralcev (če je vreme primerno).

Lovljenje v parih: Za igro porebujete parno število igralcev (vsaj 6). Podobno kot pri navadnem lovljenju, le da se lovi skupaj po dve osebi.

Kdo se boji črnega moža: Potrebujete lovilca (črnega moža) in skupino igralcev, ki se postavijo vsak na svojo stran lovilnega poligona. Najprej črni mož vpraša: "Kdo se boji črnega moža?" Skupina na nasprotni strani odgovori: "Nihče." Črni mož nato vpraša: "Kaj pa če pride?" Skupina odgovori: "Pa zbežimo." Otroci stečejo naprej na stran črnega moža, črni mož pa na nasportno stran. Črni mož jih medtem skuša ujeti (se dotakniti enga izmed njih) in tako dobiti novega črnega moža, ki bo lovil v naslednjem krogu.

Ravbarji in žandarji: Potrebujete parno število igralcev (vsaj 8), ki se razdelijo na dve skupini. Skupina žandarjev skuša ujeti ravbarje. Ujete razbojnike dajo v zapor, kjer ostanejo do konca igre. Ravbarji se lahko skrijejo v ravbarsko jamo, ki jim je zatočišče (nikoli pa ne smejo biti v njej vsi ravbarji, ker je tako igre konec).

IGRE Z ŽOGO

igra_med_dvema_ognjema

 

Preproste igre: podajanje žoge ali balona.

Med dvema ognjema: Potrebujete veliko igralcev, ki jih razdelite v dve skupini. Vsaka od skupin si izbere metalca, ki se postavi na nasprotno stran igrišča. Začne eden od metalcev, ki s podajo žoge do svoje skupine skuša zadeti igralca v polju iz nasprotne skupine. Če nasprotna skupina med tem ujame žogo, le-ta skuša z izločanjem nasprotnih igralcev. Če žoga pade zunaj igrišča, je le-ta last metalca, ki stoji na tisti strani. Izgubi tista ekipa, ki v polju nima več igralcev.

Ostalo: nogomet, rokomet, odbojka, metanje na koš...

IGRE NARISANE NA TLEH

ristanc

 

igra_zemljo_krast

Ristanc (ali tudi Nebesa in pekel): Potrebujete dva ali več igralcev ter narisan poligon (v pesku s palico, na asfaltu s kredo). Vsak igralec ima en ploščat kamen, ki ga po vrsti meče v posamezna polja. Nato skače po eni nogi v polja in v dve polji z obema nogama hkrati. V zadnjih poljih se v zraku obrne in gre nazaj do začetka. Če se igralec zmoti (kamenček pade v napačno polje ali stopi na črto) je na vrsti naslednji igralec. Zmaga tisti, ki pobere kamen iz vseh polj. Da bo igra težja lahko skačejo igralci nazaj po eni nogi ali z zavezanimi očmi.

Zemljo krast: Narišemo velik krog (zemljo), ki je razdeljen na toliko delov, kot je igralcev. Vsak stoji na svoji zemlji. Eden od igralcev ima palico reče: "Zdaj!" ter vrže palico na eno od ozemelj. Ostali igralci skušajo zbežati čimdlje od zemlje. Tisti, ki pa ima na svoji zemlji palico pa se mora čimprej vrniti v svoje ozemlje in zaklicati "Stop!". Vsi igralci se ustavijo in le-ta poskuša zadeti nekoga izmed njih. Če ga zadane, potem mu lahko "krade zemljo", če pa zgreši, potem tisti drugi krade njemu. Pri kraji lahko stojiš samo na svoji zemlji in kradeš kolikor dosezeš. Zmaga igralec, ki pokrade vso zemljo.

SKUPINSKE IGRE

trden_most_igra

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

igra_gnilo_jajce

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ali je kaj trden most: Potrebujete velko število igralcev in dva prostovoljca, ki se držita za roke in tako oblikujeta most ter se sama dogovorita za svoja imena (npr. eden bo tulipan, drugi pa marjetica). Skupina otrok se postavi v vrsto in prvi vpraša:

"Ali je kaj trden most?" Most: "Kakor kamen, skala, kost." Prvi pravi: "Iz česa ste ga naredili?" Most: "Iz samga kamna." Prvi pavi: "Ali sme naša vojska skoz?" Most: "Če nam zadnjega pustite." Prvi pravi: "Če ga le ulovite!" Igralca, ki držita most, dvigneta roke in otroci odkorakajo pod mostom. Zadnjega otroka v vrsti poskušata ujeti. Če jima uspe, ga tiho vprašata: »Kaj ti je bolj všeč – tulipan ali marjetica?« Ujeti igralec se odloči za eno stvar in stopi za hrbet tistega, ki je npr. marjetica. Ko je cela skupina igralcev za mostom začnejo z igro vleke na svojo stran. Zmagajo tisti, ki potegnejo nasprotnike k sebi (navadno strani popadata po tleh).

Gnilo jajce: Potrebujete robček ter večjo skupino igralcev (vsaj 6), ki se posede (ali kleči) v krogu. Eden od igralcev pa nosi za njihovimi hrbti v roki skrit robček. Med tem govori: "Kanglica, kanglica, vodo drži, kdor se ozira po hrbtu dobi." ali tudi "Glejte vodico, kako se blešči, kdor se ozira, po hrbtu dobi!"

Robček med tem postavi enemu od sedežih igralcev, ki se ne sme ozirati za hrbet (lahko le potipa). Ko otrok opazi robec za hrbtom, vstane in poskuša ujeti tistega, ki mu ga je dal. Nosač robčka skuša zasesti mesto, če ga pri tem ujame najditelj robčka je nosač "gnilo jajce". Prav tako je "gnilo jajce" tisti, ki ima za svojih hrbtom dlje časa robček (vsaj en cel krog nosača). Igra se lahko konča, ko se vsi otroci razvrstijo kot »gnilo jajce«.

 

 

 

 

meni_pripor

 

Creative Commons License
Otrocarije.net is licensed under a Creative Commons License.

© 2007-2010 Otrocarije.net - Vse pravice pridržane.

Celotna vsebina te strani (slike, tekst, tabele, izračuni,...) je avtorsko zaščitena in je brez dovoljenja avtorja (uredništvo Otročarije) ni dovoljeno uporabljati. Vsako kršitev bo avtor kazensko ter odškodninsko preganjal.

Kontakt | O strani

 

SLO: Otročarije.net | Otročarije-blog

ENG: 4Mother.info