Otrok na soncu

KOLIKO ČASA SMO NARAVNO ZAŠČITENI:

-Rdečelasci (nordijski tip): 5-10 minut,

-Svetlolasci: 10-20 minut,

-Rjavolasci: 20-30 minut,

-Črnolasci: 30-40 minut.

 

Poleg barve las je pomembna tudi barva kože, saj ima temnejša več pigmenta in pomeni boljšo naravno zaščito. Otroci s svetlo poltjo ter svetlimi ali rdečimi lasmi so torej bolj občutljivi na sonce in jih je potrebno bolj zaščititi.

 

OBLAČILA:

-pokrivala (klobuček, kapa s šiltom),

-posebna oblačila (izdelana iz blaga, ki odbija UV žarke, gosto tkana bombažna z dolgimi rokavi in hlačnicami).

 

SONČNA OČALA:

Sončni žarki lahko poškodujejo očesno roženico in povzročijo nastanek sive mrene v poznejših letih, zato poskrbite za kakovostna sončna očala, ki 99-100% ščitijo pred UVA in UVB žarki.

 

UV INDEKS:

Ultravijolični indeks objavlja Agencija RS za okolje in ima vrednosti med 1 in 10 pomeni pa naslednje:

UV INDEKS* Ukrepi
0-2 -majhna izpostavljenost, -ni posebnih ukrepov
3-4 -nizka izpostavljenost, -zaščita priporočljiva za občutljive ljudi in otroke
5-6 -srednja izpostavljenost, -priporočila uporaba zaščite
7-9 -velika izpostavljenost, -med 11. in 15. uro se ne sončimo, -uporabljamo zaščitna sredstva, bolj občutljivi in otroci naj se izogibajo soncu med 10. in 16. uro
10 -ekstramna izpostavljenost, -med 10. in 16. uro se ne sončimo, -uporabljamo vsa zaščitna sredstva

*V gorah na nadmorski višini 2000 m je tudi do 15% višji kot ob obali. Vrednost 10 doseže junija in v začetku julija ob jasnem vremenu sredi dneva.

 

ZAŠCITNA KREMA: Kreme, ki ščitijo pred UVA IN UVB žarki (zaščitni faktor od 15 do 50+), uporabimo 30 min. pred izpostavljanjem soncu, na vsaki 2 uri ponovno namažemo ter po vsakem kopanju. Za dojenčke do 6. meseca uporaba zaščitne kreme za sončenje ni priporočljiva, izogibajte pa se tudi direktni izpostavljenosti soncu. Nekatere raziskave so pokazale tudi možne negativne učinke uporabe krem za sončenje, saj naj bi povzročale poškodbe celic kože in razvoj melanoma in drugim oblik kožnega tumorja.

ALI STE VEDELI? -Zaščitni faktor pomeni dolžino izpostavljenosti na soncu. Zaščitni faktor z oznako 10 npr. pomeni, da lahko na soncu ostanete 10 krat dlje.-Šentjanževo olje uporabljamo le po sončenju za blaženje lažjih sončnih opeklin, saj med soncenjem le povečuje občutljivost kože na svetlobo.

Ogledate si lahko tudi test sončnih krem, ki je pokazal, da cena obicajno ne odraža kakovosti pripravkov za soncenje.

 

NEGATIVNI IN POZITIVNI UČINKI:

Negativni učinki sončenja Pozitivni učinki sončenja
-pospešuje staranje kože -vpliva na nastanek kožnega raka -fototoksicne reakcije -fotoalergijske reakcije-UVA žarki pa so tudi koristni, saj ob tem nastaja v koži vitamin D, ki je pomemben za pravilen razvoj kosti v otroštvu in tudi kasneje. Zadostuje že kratek sprehod - tudi v senci, ob oblacnem vremenu in pozimi.

 

meni_pripor

 

Creative Commons License
Otrocarije.net is licensed under a Creative Commons License.

© 2007-2013 Otrocarije.net - Vse pravice pridržane.

Celotna vsebina te strani (slike, tekst, tabele, izračuni,...) je avtorsko zaščitena in je brez dovoljenja avtorja (uredništvo Otročarije) ni dovoljeno uporabljati. Vsako kršitev bo avtor kazensko ter odškodninsko preganjal.

Kontakt | O strani

 

Otročarije.net | Otročarije-blog