Čiščenje noska

Pripomočki za čiščenje noska:

-Aspirator ("klasični"): Zamašen nosek očistite tako da stisnite odebeljeni gumijasti del, previdno potisnite konico v malčkovo nosnico in počasi spustite.

-Ampule s fiziološko raztopino: To ampulo preprosto stisnete v nosnico tako, da priteče tekočina čez drugo nosnico. Najbolj znane so ampule Nivea Nasen Frei.

-Pršilo ali kapljice za nos: S pršilom vbrizgamo določeno količino tekočine - običajno fiziološke raztopine. Nekateri ne priporočajo uporabo pršila ampak svetujejo uporabo kapljic.

-Mazilo v tubi: V vsako nosnico se istisne mazilo (1cm). Sestava je taka kot pri pršilu, le da so dodane pomožne snovi (vazelin, limonino olje, alkoholi), primer je Nisita.

-Elektronski čistilec noska: običajno imajo nastavke različnih velikosti, da jih lahko uporabljamo od otrokovega rojstva. Eden od takšnih izdelkov je npr. LivingLAB.

-Izpiralnik z mineralno-rastlinskim preparatom: primer je Dolphin (za otroke od 2 leta starosti dalje).

-Aspiratorji za čiščenje noska: obstajajo taki, ki se nataknejo na običajen sesalec (npr. Baby-vac) ter takšni aspiratorji na vdih. Slednji deluje tako, da otroka položite na hrbet na trdo podlago in z glavo v ležečem položaju. Silikonsko konico aspiratorja na vdih narahlo potisnite v eno nosnico, hkrati pa zatisnite drugo. Počasi vdihnete in sluz iz nosnice bo stekla v aspirator. Smatram da je ob tem seveda povsem na mestu pomislek glede prenosa okužbe, saj vdihavate zrak in otrokovega noska in torej tvegate možnost okužbe.

 

Predlog, kako lahko uporabite aspirator:

  1. Napolnite nastavek s tekočino (prekuhano vodo ali fiziološko raztopino).
  2. Otroka vzamite v "naročje" pa mu dajte tetra plenico pod vrat (kot slinček). Močno in v sunku stistnite vodo v eno od nosnic, tako da priteče voda in sluz iz druge nosnice. Po potrebi ponovite še 1-2x, da iz nosnice priteče prozorna voda. Najbolje je da otroka drži ena oseba, druga pa mu nosek čisti. Za otroka je to najhitrejše, a kljub temu neprijetno opravilo.

 

meni_pripor

 

Creative Commons License
Otrocarije.net is licensed under a Creative Commons License.

© 2007-2013 Otrocarije.net - Vse pravice pridržane.

Celotna vsebina te strani (slike, tekst, tabele, izračuni,...) je avtorsko zaščitena in je brez dovoljenja avtorja (uredništvo Otročarije) ni dovoljeno uporabljati. Vsako kršitev bo avtor kazensko ter odškodninsko preganjal.

Kontakt | O strani

 

Otročarije.net | Otročarije-blog